Utan uniform ingen skola

Nästan varje dag träffar jag Eduardo. Han är tiggare och brukar köra runt sin handikappade bror i rullstol. Oftast hänger de vid rödljuset precis utanför mitt hus. De tittar bedjande på bilförarna som stannar till och ber dem skänka en slant. Eduardos elvaåriga dotter har inte gått i skolan på flera veckor nu. Hon blev avstängd eftersom hon inte har skoluniform. Eduardo har inte lyckats få ihop tillräckligt med pengar för att köpa den än, trots att snart fyra månader har gått av terminen. Han blir glansig i ögonen när han pratar om det.

– Jag vet att utan utbildning har hon inte en chans. Alla hennes vänner går i skolan, och hon vill inget hellre. Man jag har bara inte haft råd. Så nu sitter hon hemma hela dagarna.

Utbildningen i Colombias statliga skolor ska vara gratis. Men föräldrarna måste köpa uniform och skor. Oftast får de också en lång lista med böcker och skrivmateriel som barnen måste ha med sig för att släppas in i skolan. Det blir dyrt för den som knappt klarar att skaffa mat för dagen.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s