Bokmässa i Bogotá

Bokmässan har dragit igång. Liksom de senaste åren är kidnappningslitteraturen välexponerad. Farcgerillans juvel bland de kidnappade, halvfranska Ingrid Betancourt, fritogs ju för nästan tre år sedan och nu har hennes bok översatts till svenska. I Colombia kom boken ut i höstas. Här är Ingrid Betancourt en kontroversiell figur som ogillas av många. Till viss del beror det säkert på att colombianernas nationalistiska ådra har sårats av att Ingrid har valt att lämna landet och stämma staten på stora belopp. Många av de andra kidnappade har också beskrivit Ingrid Betancourt som en ganska osympatisk person, och hennes fd man har kommit ut med en bok om deras relation där han bla berättar hur illa hon behandlade honom när hon blev fri. Många colombianer bestämde sig tidigt för att bojkotta Ingrids bok, och bokhandlarna drog kraftigt ner på sina beställningar.  Boken syntes knappt till på mässan. Men läs den. ”Även tystnaden har ett slut” är helt klart läsvärd.

På bokmässan var Ingrids fd vän och olyckssyster, numera snarare fiende, Clara Rojas mycket synligare med sin andra kidnappnigsbok, Eldprovet. Det är inte en regelrätt berättelse, utan liknar mer en självhjälpsbok för dem som vill ta sig ur svåra erfarenheter. Redan när jag träffade Clara Rojas för första gången, strax efter att hon blivit fri, funderade hon på hur hennes erfarenheter skulle kunna hjälpa andra.

Förra året var Stieg Larsson stjärna på bokmässan. Han finns kvar i år också. Och intill honom ligger Åsa Larsson, som säkert säljer en del på sitt efternamn.

– De är inte släkt, att de har samma namn är bara en tillfällighet. Men hon är också svensk. Och hon är bra, upprepade kvinnan i montern, varje gång hon fick frågan.

Annonser

En reaktion på ”Bokmässa i Bogotá

  1. Nina skriver:

    Meh! Här har du haft möjlighet att blogga som vilken grå Svensson som helst gör utan att blinka och jag har suttit och följt sjukt tråkiga bloggare i brist på annat, och så startar du NU! Åhhhh. Å andra sidan kanske man kan få fler vardagsbetraktelser live från och med i sommar (om den otroligt spännande vardagen i Stockholm, moahahaa)
    Kram!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s