Stulen jord

Sedan förra veckan ockuperar över 6000 människor mark i fyra kommuner i det fattiga och konfliktdrabbade Urabá, i nordvästra Colombia. Landfördelningen i Colombia är oerhört skev, och under den långa konflikten har situationen förvärrats ytterligare. Landägarna har blivit färre, de jordlösa har blivit fler. Paramilitärer, knarkmaffior och gerillor har stulit stora landområden från befolkningen. Ingen vet exakt hur mycket, en del pratar om över tre miljoner hektar stulen mark, andra menar att det handlar om tio miljoner hektar.

Den nuvarande regeringen har äntligen tagit tag i frågan och börjat dela ut mark till dem som har förlorat sin. Men det går långsamt, och det är riskfyllt. Ett 50-tal av dem som kämpar för sin mark har mördats de senaste åren.

I fredags kom en dom från konstitutionsdomstolen som gläder 123 fattiga bondefamiljer i ”Las Pavas” vid den mäktiga Magdalena-floden. Tre gånger har de körts bort från sina åkrar; av paramilitärer, av knarkmaffian och för ett par år sedan av kravallpolis som gick det mäktiga palmbolaget Daabons ärenden. Sedan en månad är de tillbaka och i fredags sa alltså konstitutionsdomstolen att de får stanna kvar på åkrarna tills landrättigheterna utretts. ”Las Pavas” blev känt när Bodyshop i höstas i protest sa upp avtalet med palmbolaget Daabon, som producerat palmolja till Body Shops tvålar.

När det gäller den pågående invasionen i Urabá är det lite oklart vad som händer. Vicepresidenten Argelino Garzón menar att ockupanterna bara är brickor i ett spel. Hela invasionen ska vara iscensatt av politiker som vill fiska röster inför höstens regionalval, menar han. Det finns också uppgifter om att ockupanterna ska ha fått betalt av politikerna.

Klart är i alla fall att jordfrågan är central i konfliktens Colombia.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s