Sjukt system

Ytterligare en korruptionsskandal rullas upp i Colombia. För 17 år sedan infördes ett nytt, till stora delar privat, sjukförsäkringssystem. Nu står det klart att de privata företagen har fuskat till sig enorma summor som de har använt på märkliga sätt, till exempel för att köpa egna golfklubbar. Samtidigt har sjukhusen har förfallit och många människor har blivit utan vård.

Vicepresidenten jämför de korrupta cheferna med gerillamän, narkotikahandlare och andra kriminella.

– Vanliga brottslingar riskerar åtminstone sitt eget liv. De här korrupta typerna hänger på sociala klubbar, säger han.

Jag har min egen lilla strid med det privata sjukförsäkringsbolaget. Ett par gånger i månaden skickar de en betalningsanmärkelse. Det framgår att jag måste betala GENAST, annars ska jag bli utslängd. Jag har betalat, men de har fel på sitt system. Trots att problemet är deras måste jag alltså åka med mina kvitton till deras kontor på andra sidan stan (det går inte att svara på deras mejl och de hanterar inga ärenden på telefon). För deras problem blir mitt. Om min betalning inte har registrerats så beviljas inga läkarbesök.

Glädjande är ändå att missförhållandena inom sjukförsäkringssystemet nu synliggörs. Hittills har fem anställda vid hälsoministeriet gripits och det privata sjukförsäkringsbolaget SaludCoop har tagits över av staten.

Annonser

3 reaktioner på ”Sjukt system

 1. saltistjejen skriver:

  Just korruption tror jag det är den allra värsta sjukdomen ett samhälle kan råka ut för. När inte rättsväsende, sjukvård eller trygghet finns på grund av att vissa alltid kan ”köpas” och därmed sko sig på andra. Det är nog det jag tycker är mest skrämmande i alla typer av länder och samhällen. Även om det just i Syd- och mellanamerika är väldigt känt och väl utbrett så finns de här tendenserna ju tyvärr i de flesta länder tror jag. Fast inte alls på samma nivå som i just t ex Colombia.
  Hoppas det löser sig med dina sjukförsäkringsproblem också! Sådant är såååå irriterande!!!! Tar en massa tid och energi!
  Kram!

  • lhansson skriver:

   Tack för kommentaren Anna. Jo, korruption är ett elände och inga samhällen är helt förskonade. Fri press, kritiska organisationer och aktiva medborgare är nog bästa vaccinet.
   Jättekul om du vill länka och skriva om den här bloggen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s