Lösningen

Idag fick jag och alla andra som bor i de rika kvarteren häromkring en lapp av portvakten. En enkät om säkerhet, gjord av en grannskapsförening. ”Vi upplever en oroande ökning av osäkerheten i området” står det. Nu ska polisen omorganiseras och vi ska uttrycka våra rädslor. Man ska sätta kryss för det som gör att man känner sig osäker:

– Fattigt bostadsområde i närheten
– Frånvaro av polis
– Brister i offentliga rummet, tex ej upplyst, förfallet
– Återvinnare (så kallas de trashankar på samhällets botten som livnär sig på att rota i de rikas sopor)
– Hundrastare (fattiga som livnär sig på att hela dagarna promenera runt med de rikas hundar)
– Ungdomar i grupp
– Droghandel

Jag fyllde i på den blanka raden under övrigt: Ekonomisk och social ojämlikhet.

Och längst ner på raden för förslag: Mer skatt åt de rika, mer resurser åt de fattiga. Mer rättvisa. Bogotá är redan fullt av beväpnade poliser, militärer och säkerhetsvakter. Mer poliser är inte lösningen.

Jag ser framför mig hur de som läser ler åt min naivitet.

Annonser

2 reaktioner på ”Lösningen

 1. StrandMamman skriver:

  Hittade nyss din blogg och blev förtjust. Synd bara att du tydligen nu är på väg att flytta från Colombia. Har själv varit på 2 adoptionsresor till Bogota, 1998 och 2001 och har många vänner som även de håller Colombia som familjens andra hemland. Har av andra som varit på adoptionsresa eller återresa hört att staden blivit mycket tryggare sedan vi var där, men nu tolkar jag dina skriverier som att det börjat gå i sämre riktning igen?

 2. lhansson skriver:

  Hej, vad roligt att du gillar bloggen.
  Bogotá är en säkrare stad idag är vad den var för tio år sedan. Under den förre presidenten Álvaro Uribes åtta år vid makten 2002-2010 anses säkerheten i landets stora städer och ekonomiskt viktiga områden ha ökat ordentligt. Uribe tar gära åt sig äran för detta. Han har lyckats försvaga gerillan och göra landets vägar farbara. Men hans kritiker menar att hans metoder har varit alltför brutala och alltför inriktade på kortsiktiga militära och polisiära insatser. Enligt kritikerna var också aväpningen av de fruktade paramilitärerna i AUC ett kortsiktigt drag. Nu har de gamla krigarna etablerat ny kriminell verksamhet.
  Även om statistiken visar att de grövsta brotten blivit färre upplever många bogotábor att osäkerheten har ökat det senaste året, eller de senaste åren. Till viss del hänger det säkert samman med att den nu avsatte borgmästaren Samuel Moreno inte anses ha skött sitt jobb. För borgmästaren spelar en viktig roll när det gäller stadens säkerhet.

  En nära vän till mig sa igår att han tycker att toleransen har minskat i Bogotá. Han upplever att fler är beväpnade och fler är beredda att använda sina vapen. Och han berättade om när han, som vanligt, åkte buss utmed ”septima” för ett par veckor sedan: Ett par bilförare blev irriterade på att bussen som min vän åkte i körde illa. Och när en av dem råkade krocka med bussen bakifrån, och bussen la i backen för att med full gas köra på bilen så hoppade de båda förarna ut och sköt besinningslöst mot bussen. Min vän och hans medpassagerare fick slänga sig ner på golvet och ta skydd tills polisen kom. De här historierna är inte vanliga, men folk på gatan upplever att de blir fler.

  Jag måste tillägga att jag nästan aldrig är rädd, eller ens orolig, när jag rör mig i staden. Bogotá är fortfarande bra mycket bättre än sitt rykte.

  Det skulle vara intressant att höra mer om dina intryck av Bogotá och Colombia. Skriv gärna till mig på hansson@journalist.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s