Tillbaka

Ledsen att det har stått stilla här på bloggen ett tag. Sjukdom, flyttbestyr och resor har kommit emellan. Men nu är jag tillbaka.

Colombia måste vara världsetta när det gäller nyhetshändelser. Är det inte politiska skandaler, så är det naturkatastrofer eller makabra våldsbrott. Helst allt på en gång. Och ständigt den pågående konflikten, flyktingkrisen och den skriande fattigdomen.

De senaste dagarna har det talats om det gröna partiets sönderfall. De gröna (som inte har så mycket med ekologi att göra – grönt är bara kampanjfärgen) lyckades utmana den traditionella eliten i förra presidentvalet. Till sist var det ändå den besuttne, välsituerade Santos från U-partiet som tog hem segern. Men den gröne, smått förvirrade professor Mockus tog sig hela vägen till andra valomgången och många hoppades att landet nu äntligen skulle få en politisk opposition att räkna med. Av det blev inget. Nu vill Mockus ärkefiende ex-presidenten Álvaro Uribe och hans U-parti stödja de grönas kandidat Peñalosa, i borgmästarvalet i höst. Peñalosa nickar glatt, medan Mockus går i taket. Han vill inte samarbeta med den person som han menar ligger bakom korruption och ”falsos positivos” (militären mördade oskyldiga killar för att bättra på krigsstatistiken). I presidentvalet var de grönas kritik mot Uribe svidande, och de vann många röster just på att vara ett tydligt alternativ till Uribes U-parti.

De gröna går alltså samma väg som vänstern (se tidigare inlägg om borgmästaren, Polo och korruptionen). Trist utveckling. Colombia behöver en stark opposition, ett alternativ till den gamla traditionella eliten.

Det ska dock sägas att Peñalosa fortfarande ligger bra till i väljarundersökningarna. Och även om Mockus har bett honom byta parti är han fortfarande De grönas kandidat.

Jag träffade Mockus i hans hem inför presidentvalet. Läs artikeln som publicerades i SvD här. Och här är en liten bit jag skrev för tidskriften Latinamerika.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s