Raúl Reyes datorer

För drygt en månad sedan greps en svensk medborgare i Venezuela. Han var redaktör för den webbaserade nyhetsbyrån Anncol, som står Farc nära, och han misstänks samarbeta med gerillan. Igår åtalades han formellt vid en domstol i Bogotá. Mycket av bevisningen mot honom sägs komma från de datorer som militären hittade när man för tre år sedan bombade Farcledaren Raul Reyes läger i Ecuador.

En rad vänsterpolitiker har anklagats för samarbete med Farc efter att deras namn sägs ha förekommmit i datorerna. Senatorn Piedad Cordoba, som fick mycket uppmärksamhet när hon vid flera tillfällen fick Farc att släppa kidnappade, har stängts av från sina politiska uppdrag pga att hennes namn finns i datorerna.

Men så, för bara några dagar sedan, meddelade högsta domstolen att informationen i Reyes datorer inte kan användas som bevisning. Utslaget kom i fallet med vänsterpolitikern Wilson Borjas, vars namn lär finnas i Reyes datorer och ärendet lades ner.

Domstolen menar att Colombia olagligt trängde in på ecuatoriansk territorium när man bombade lägret. Man kom alltså över datorerna på olagligt vis, därför duger de inte som bevisning. Dessutom hävdar man att det som kallas Raul Reyes mejl, egentligen är texter i word, och man vet inte om de någonsin har skickats över internet, därför bevisar de inte att mejlväxling har ägt rum.

Ska bli intressant att se vilka följderna blir av det beslutet.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s