Dödens röst

I Colombia är yrkesmördarna så många att de har fått ett eget namn; sicarios. För några dagar sedan greps en ung kille i fattigkvarteren i Ciudad Bolivar i Bogotás utkanter, som sägs ha mördat minst 40 personer på beställning under de senaste åren. Några mord ska han ha utfört nästan gratis åt kompisar. Andra tog han mellan 700 och 1500 kronor för.

Den här killen rekryterades av Farc-gerillan när han var 13 år. För tre år sedan lämnade han Farc, efter nästan tio år i gerillan och gick snart med i en kriminell grupp som bestod av fd gerillamän och paramilitärer. Han sägs ha utfört kriminella jobb från alla möjliga uppdragsgivare. Samtidigt lade han grunden för en lysande musikalisk karriär. Hans röst är sammetslen, hans texter romantiska. Han bjöds in till TV-program och politiska tillställningar och presenterades som ung och lovande. Då visste man förstås inget om hans dubbelliv.

Extra trist är den här historien för den hyllade gruppen ChocQuibTown. En tysk journalist har nämligen blandat ihop en av deltagarna i ChocQuibTown med den gripne musikern/sicarion, eftersom de råkar ha samma namn. ChocQuibTown har krävt en rättelse i den tyska tidningen, men är oroliga för att de ändå i folks medvetande kopplas ihop med brott. Tråkigt.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s