Kriget mot knarket

– Legalisera kokainet, säger mannen som sitter brevid mig i parken.

Åsikten är inte helt ovanlig. Colombia har länge varit världens största kokainproducent och det USA-stödda kriget mot drogerna har kostat enorma summor pengar och många människoliv här.

Det ovanliga är att åsikten kommer från en amerikan som koordinerar flygbesprutningarna på den colombianska landsbygden.

– Besprutningarna är effektiva och inte så farliga som folk säger. Det är klart att böndernas lagliga grödor också dör, men det finns inget som visar att de skulle bli sjuka av giftet, säger han.

Då och då piper det till i mannens mobil. Det är meddelanden från alla de amerikanska piloter och militärer som deltar i besprutningarna. Korta rapporter om var man flugit och hur det har gått. Han visar mig ett sms och förklarar att de obegripliga kodorden betyder att ett plan beskjutits av en väpnad grupp, men att piloten klarat sig bra.

– Hur effektiva vi än är så kan vi inte vinna, säger han. Minskar odlingarna på ett ställe så ökar de på ett annat. Minskar de i Colombia så ökar de i Peru.

På jobbet vet kollegerna vad han tycker. Han hymlar inte.

– En del vill inte höra. De tycker att det sänker moralen. Och jag får förstås inte göra några offentliga uttalanden.

Igår kom en intressant rapport från en grupp fd världsledare och politiker. De menar att drogpolitiken i världen har misslyckats. Trots enorma resurser har droganvändningen ökat. Missbruk bör hanteras som ett hälsoproblem, inte som ett brott i produktionsländerna, menar de. Läs mer i Semana på spanska och BBC på engelska.

Mannen i parken kommer att fortsätta leda kriget mot narkotikan i Colombia, trots att han egentligen inte tror på det.

– Det är ju mitt jobb, säger han.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s