Barn i krig

Colombia är ett av de länder i världen där det finns flest barnsoldater.

Exakt hur många de är vet man inte riktigt. Men hälften av de 50.000 män och kvinnor som har lämnat gerillan eller paramilitärerna var barn när de gick in i kriget. Och de allra flesta, 80 procent enligt en ny undersökning från myndigheten som jobbar för återintegrering av fd stridande, säger att de gick med av fri vilja.

För ett tag sedan träffade jag Andrés. Han är vuxen nu och var tills nyligen befäl i Farcgerillan. Hans bakgrund är inte ovanlig.

– Jag växte upp med Rambofilmer och mycket våld hemma. När jag var nio slutade jag skolan och flyttade till min moster. Där lärde jag mig plocka kokablad och tjänade egna pengar.

När han var tio köpte han sin första revolver.

– Vi var ett femtontal killar som höll ihop. Vi hängde på bordeller och barer. Ibland drabbade vi samman med något gäng som köpte och sålde koka.

Det fanns ingen polis i området, ingen som upprätthöll ordningen. Andrés köpte en ny pistol och flyttade till sin pappa när han var 12. Andrés tyckte det var kul med vapen.

– Kul, på ett barns vis. En gång bytte jag min pistol mot en cykel och ett Nintendospel. Det var den världen jag levde i.

När Farcgerillan en dag var i byn sa Andrés att han ville gå med.

– Jag var 13 år då, och min enda tanke var: när ska de ge mig mitt vapen.

Idag åker Andrés runt i skolorna och berättar om livet som barnsoldat.

– Det finns alltid galningar som  vill gå med i gerillan och jag kan inte stoppa dem, säger Andrés. Men jag kan få dem att reflektera; att förstå att det är de själva som väljer vilket liv de vill leva.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s