Ännu ett steg mot fred i Colombia

Nu inleds fredssamtal mellan staten och ELN-gerillan. Samtalen kommer att hållas i en rad olika länder och logistiken kommer säkert att bli komplicerad och tidsödande. Men att processen nu inleds är fantastiskt.  

Förhandlingarna med landets största gerillagrupp, Farc, har pågått i ett par år och förhoppningarna var att ett avtal skulle skrivits under den 23 mars. Några frågor är fortfarande olösta, så datumet har skjutits på framtiden, men innan året är slut kommer det nog finnas ett klart avtal. Det är stort.

Fred med de båda gerillagrupperna Farc och ELN är avgörande för att få slut på konflikten. Men det innebär inte automatiskt att Colombia kommer att uppleva fred. I landet finns en rad illegala väpnade grupper som strider mot varandra och som sätter skräck i befolkningen. Bland dem finns knarkmaffior, vanliga kriminella gäng och paramilitära grupper (paramilitärerna, AUC, avmobiliserades formellt för tio år sedan, men vissa individer och strukturer finns kvar och fortsätter som förut).

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s